Датският транспортен концерн А.П. Мьолер-Мерск, който бе засегнат от новата световна кибератака, съобщи, че е овладял проблема.

 

Главният изпълнителен директор Винсент Клерк заяви, че компанията, която управлява един на всеки седем танкера по света, не може да обработва новите си поръчки поради ограничената работа на системите. Наложило се Мерск да изключи редица системи, за да може да овладее проблема. Няколко от дружествата му, включващи петролната, превозната и сондажната дейност, не са били засегнати в оперативен план. Групата работи по план за техническо възстановяване с ключови партньори от Ай Ти сектора и глобални агенции по киберсигурност. Представител информира, че и терминал на най-натовареното пристанище в Индия е парализиран от злонамерения софтуер.

В Австралия правителството обяви, че две компании са пострадали, но не ги назова, макар по-рано да бъде съобщено за спряно производство в шоколадова фабрика на Кедбъри  в Тасмания. Най-голямата френска банка Бе Ен Пе Париба  информира в комюнике, че подразделението й за недвижими имоти също е станало жертва на глобалната кибератака и се взимат необходимите мерки.

Френският производител на строителни материали Сен Гобен, обяви междувременно, че системите му постепенно възвръщат нормалното си функциониране след вчерашния удар, който не е засегнал клиентите и поточните линии.

Мащабната хакерска атака, обхванала няколко страни в Европа, вече се разпространи на територията на Полша, съобщи директорът на отдела за услуги в областта на киберсигурността в голямата фирма Ексател Якуб Сита. По думите му обаче засега не може да се каже точно какви компании са засегнати. Случаи на атаки са регистрирани и във Финландия, информира местно ведомство по връзки и комуникации, също без да разкрива компаниите, станали мишена.

Атаката започна срещу руските петролни компании Роснефт и Башнефт, банки и международното летище в Украйна, производителите на шоколадови изделия Марс и Монделийз, козметичния гигант Нивеа, датския транспортен концерн А.П. Мьолер-Мерск и американския фармацевтичен гигант Мерк .