Администрацията на Тръмп извади московската фирма "Лаборатория Касперски" от два списъка на одобрени доставчик, от които правителствените ведомства закупуват технология. Това става в обстановка на безпокойство, че продуктите на тази фирма за киберсигурност може да се използват от Кремъл за проникване в компютърни мрежи на САЩ.

 

Изваждането от списъците е най-конкретната мярка, предприета срещу "Касперски" след месеци на растящо подозрение сред представители на разузнаването и Конгреса, че тази фирма може да е прекалено тясно свързана с враждебни руски разузнавателни служби, които са обвинени в извършване на кибератаки срещу САЩ. Продуктите на "Касперски" са извадени от списъка на доставчици на компютърни услуги и оборудване за дигитална фотография. Правителствените агенции на САЩ все още ще могат да ползват продукти на "Касперски", които са били закупени отделно от процедурата за сключване на договори на обслужващия администрацията отдел.

Антивирусният софтуер на "Касперски" е популярен в САЩ и по цял свят, а фирмата е водещ играч на пазара на киберсигурността от десетилетия.  Лаборатория "Касперски" заяви, че е станала жертва на геополитически спор между Русия и САЩ, но е готова да отговори на всякакви въпроси от официални представители на САЩ. По всичко личи, че "Лаборатория Касперски" е била въвлечена в геополитическа борба, в която всяка от страните се опитва да използва компанията като пешка в своята игра. Ръководителят на компанията Евгений Касперски многократно е предлагал да се срещне с представители на правителството на САЩ и да свидетелства в Конгреса на САЩ, "за да отговори на всички въпроси, които биха възникнали от правителството на САЩ.

"Лаборатория Касперски" няма политически връзки с нито една държава и не се занимава с кибершпионаж. "Лаборатория Касперски" е частна компания и няма политически връзки с нито една държава по света. Компанията никога не е съдействала и няма да съдейства на правителството на никоя страна в осъществяването на кибершпионаж", заяви пресслужбата и посочи, че на американски официални лица неведнъж са били предлагани варианти на сътрудничество, включително официална проверка на програмния код.