Естония - страна с развити информационни технологии, съобщи, че деактивира сертификатите за сигурност на близо 760 000 електронни карти за самоличност, снабдени с дефектен чип, за да намали риска от кражби на идентичност.

 

В балтийската страна с 1,3 милиона жители, прочута с технологичния си напредък, смарт картите служат не само за легитимация в реалното и виртуалното пространство, но дават на притежателите им възможност да удостоверяват всеки дигитален документ с електронен подпис. Експерти обаче откриха току-що дефект в чиповете, произвеждани в Швейцария, които отварят вратичка за атаки със зловредни програми срещу тези карти. Една електронна държава функционира въз основа на доверието и не може да си позволи собственикът на естонска лична карта да пострада от кражба на самоличност, заяви премиерът Юри Ратас, обявявайки, че сертификатите се деактивират, докато притежателите на  картите не направят необходимия ъпгрейд. Според него до момента кражби на идентичност няма, но "опасността е станала реална".

Естонските власти подчертават, че личните карти и информационните системи, базирани на чипове от същия производител, се използват в цял свят и излагат собствениците им на същите рискове - кражба на самоличност. От 2001 г. естонските лични карти се произвеждат от швейцарската компания "Трюб" и приемника й "Гемалто". През септември "Трюб Балтик" от групировката "Гемалто" заяви, че ще съдейства на естонското правителство в решаването на проблема.

Притежателите на дефектни карти имаха възможност да подновят  сертификатите им още от 31 октомври; до вечерта в четвъртък близо 40 000 от тях вече го бяха сторили.