От Българската национална асоциация "Активни потребители" и Европейската организация на потребителите /BEUC/ представиха за първи път в България въвеждането на знак за доверие и качество за интернет магазини "Е надежден".

Двете организации обясниха, че знакът е създаден за улеснение на потребителите и сигурност при онлайн пазаруване на стоки от български търговци. Президентът на Европейската организация на потребителите /BEUC/ Ориан Бринкман заяви, че неговата организация е много горда с подетата инициатива, защото вярва, че този проект ще бъде много полезен на българските потребители. Той обясни, че европейската организация  е подпомогнала българската асоциация за изработването на този знак със своя експертен опит в потребителската защита.

За нас е изключително важно да подкрепяме потребителските организации, които са от Източна и Централна Европа, защото така подпомагаме осъществяване на нашите по-големи и общи цели, добави Бринкман. По думите му в наши дни е особено важно да се изгради доверието на потребителите в онлайн средата, за да се насърчава онлайн търговията. Той каза, че подобен знак вече е въведен в различни европейски държави.

Изпълнителният директор на БНА "Активни потребители" Богомил Николов допълни, че този знак ще предостави сигнали за сигурност на онлайн пазара. Според него въвеждането на този знак за доверие ще направи търговците разпознаваеми и ще увеличи доверието на потребителите, че онлайн магазинът, от който пазаруват, е проверен. Той разясни, че сертификатът ще отличава добрите търговци и ще подпомага дейността на надеждните електронни магазини. Богомил Николов поясни, че всеки търговец, който иска да получи подобен сертификат, трябва да е изпълнил девет критерия, които са публично оповестени. Изискванията могат да бъдат проверени и от всеки потребител на сайта на e-nadejden.bg. Спазването им ще се контролира от независим орган - Борд за доверие. Освен това потребителите ще разполагат и с възможност да изпратят сигнал за нарушение.

Изпълнителният директор на БНА "Активни потребители" информира, че таксата за кандидатстване е 200 лева, а тази за поддръжка на сертификата е също 200 лева. Богомил Николов заяви, че знакът ще се предоставя за една календарна година. Идеята е след този срок да се препотвърдят критериите. Той оповести, че търговците ще могат да кандидатстват за получаване на този сертификат от днес чрез сайта e-nadejden.bg. Одобрението от Борда на доверие и получаването на сертификата ще става в рамките на 30 дни.