Холандските разузнавателни служби са предупредили американските си колеги, след като са наблюдавали как руски хакери прехвърлят хиляди електронни писма от Демократическата партия на САЩ преди президентските избори от 2016 г.

 

Холандската разузнавателна служба АИВД е следила известната хакерска група Коузи Беър от 2014 г. Обаче освен че са попаднали на мрежата от компютри на групата в университетска сграда близо до Червения площад в Москва, разузнавачите са имали достъп и до наблюдателните камери в залата. Разузнавателните служби сега не само могат да видят какво правят руснаците, а и кой го прави.

Холандското разузнаване уведомило американските си колеги, когато през 2015 г. станало свидетел как руските хакери проникват в компютри на ръководители на Демократическата партия и прехвърлят хиляди имейли и документи. На САЩ обаче са нужни месеци да осъзнаят какво означава това предупреждение: че с тези хакерски атаки руснаците се намесват в американските избори. А хакерите от АИВД са видели как това се случва пред очите им. Коузи Беър е обвинявана в намеса в американските избори от 2016 г., които бяха спечелени от Доналд Тръмп. Хакерите на АИВД са имали достъп до залата на руските хакери от години и са дали технически доказателства за кибератаките.

Говорителка на АИВД отказа да потвърди информацията и единствено заяви, че службата никога не обсъжда свои операции.