Ръководителите на спецслужбите на САЩ не препоръчват на американците да използват смартфони на китайските компании Хуавей  и Зи Ти И  с аргумента, че те застрашават сигурността.

 

Предупреждението е отправено от ръководителите на ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност по време на изслушванията в специалната комисия по разузнаване към Сената на Конгреса на САЩ. На това заседание сенаторът републиканец Том Котън е предложил на шефа на ФБР Кристофър Рей, на ръководителя на ЦРУ Майк Помпео и на директора на Националното разузнаване на САЩ Даниел Коутс да вдигнат ръка, ако препоръчват на сънародниците си да използват продукцията на по-горе споменатите китайски компании. Според Си Ен Ен никой от тях не е направил това. Рей пояснил мнението на спецслужбите, заявявайки, че е рисковано до телекомуникационната инфраструктура на САЩ да бъдат допускани компании, които са подотчетни на чуждестранни правителства. Това създава предпоставки за злонамерена промяна или кражба на информация, заявил шефът на ФБР, допълвайки, че това разкрива възможности за скрит шпионаж.  По-рано американският телекомуникационен гигант Върайзън  комюникейшън  отказа да продава смартфони, произведени от Хуавей.

По данни на агенция Блумбърг компанията е взела такова решение под натиск на американското правителство, което подозира Хуавей в сътрудничество с китайските спецслужби. На смартфоните на тази компания могат да бъдат качени програми и с тях да се следят хората, които ги използват. Преди това поради същата причина американската компания Ей Ти енд Ти  се отказа да използва продукцията на китайския производител.

През януари конгресмените републиканци Майкъл Конуел и Лиз Чейни предложиха законопроект, с който да се забрани на американското правителство за сключва договори с Хуавей и Зи Ти И, както и да се ползва тяхна продукция.