Сериозна кибератака може да струва на глобалната икономика повече от 120 милиарда долара, отчете еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел на международната конференция "Предизвикателства в киберсигурността".

 

Мария Габриел посочи, че това са показали данните от доклада, публикуван в следствие от атаката "Уона край". Толкова струват и природни бедствия като ураганите "Катрин" и "Санди", което доказва какви сериозни щети може да причини една кибератака. Освен това последните разкрития за уязвимостите на микропроцесорите са показали колко опасни могат да бъдат тези заплахи, защото засягат стотици милиони интернет потребители по целия свят. Тя изтъкна, че  гражданите все повече пазаруват онлайн, използват свързани устройства и затова те са притеснени за киберсигурността си. Според проучване, което е било направено наскоро, 73 на сто от интернет потребителите се тревожат, че тяхната онлайн информация може да не се съхранява по сигурен начин от уеб сайтовете, обяви комисарят по цифрова икономика и общество.

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество смята, че Европа предлага много законодателни инициативи, които помагат за повишаване на киберсигурността и посочи, че Директивата за сигурността на мрежите и информацията вече е факт. Крайният срок за транспонирането й от страна на всички държави-членки е май 2018 г. Директивата е първата хоризонтална мярка по киберсигурността, която ще бъде валидна за целия ЕС, подчерта Мария Габриел. Директивата полага и основите за засилено сътрудничество в ЕС и мрежата от национални екипи за реакция при кибер инциденти вече работи. През септември 2017 г. ЕК е предложила и пакет от мерки за засилване на киберсигурността, който в най-скоро време ще стане реалност. Мария Габриел счита, че трябва да има по-засилен мандат на Агенция "ENISA", която трябва да има ключова роля при превенция и реакция при значителни кибер инциденти. През февруари тя е инициирала Информационна европейска кампания "SaferInternet4EU", чрез която трябва да се помогне на всеки гражданин и малкия бизнес, за да усвоят основни мерки за кибер хигиена, която би била достатъчна за преодоляване на много кибератаки. Тази кампания е в пряка връзка с и друга, на която Мария Габриел е патрон - "Няма да ме хакнат", която е по инициатива на Държавната агенция "Електронно управление". По думите й информацията е най-ценният ресурс, който хората имат и тези инициативи са организирани, за да повишат основните изисквания за киберсигурност и придобиване на по-високо ниво на зрялост в тази сфера.