Американската компания Ай Би Ем изправи компютър срещу двама експерти по дебати в първата публична демонстрация на проект за изкуствен интелект, по който работи от години.

 

Екип на компанията, базиран в Израел, започва работа по проекта Проджект Дибейтър през 2011 г. - скоро след като суперкомпютърът на Ай Би Ем Уотсън побеждава двамата най-добри играчи в американското телевизионно куиз шоу "Рискът" ("Jeopardy"). Разработка на Ай Би Ем е и компютърът Дийп Блу, който през 1997 г. победи шампиона по шах Гари Каспаров. Компанията представи най-новия си проект в понеделник в Сан Франциско. В първата си публична изява Проджект Дибейтър трябваше да приведе убедителни аргументи в полза на субсидирано от държавата космическо изследване - тема, по която изкуственият интелект не е бил подготвен предварително.

Субсидирането на космическо изследване е като инвестирането в наистина добри автомобилни гуми. Подобно изследване може да обогати човешкото съзнание, да вдъхнови младите хора и същевременно да е солидна инвестиция, което го прави по-важно дори от добрите пътища, училища или здравеопазването, е заявила компютърната система, наподобяваща монолит с екрани и надарена с женски глас. Компютърът е изградил встъпителното си слово, разчитайки на заложените в паметта му стотици милиони публикации във вестници, списания и други източници. След това компютърът е изслушал контрааргументите на двамата си човешки опоненти, отделяйки четири минути за опровергаването им.

Въпреки че изкуственият интелект разчита на технологии, подобни на използваните от търсачките Гугъл и Бинг и гласовия асистент Алекса, компания Ай Би Ем навлиза в нова територия, създавайки система, която се справя с по-задълбочени човешки практики като реторика и анализ и приложението им в обсъждането на големи въпроси с невинаги ясни отговори.

Очаквано машината се е справила по-добре от човешките си опоненти в привеждане на числа и детайли като доказателства в тезата си. Компютърът е демонстрирал и способността си да борави с най-приковаващите вниманието елементи на спора и дори да "пуска" шеги по собствен адрес. Това, което липсва на изкуствения интелект, е такт. Наблюдателите отбелязват, че понякога шегите на компютъра не са били особено уместни, както и някои от източниците, на които се е позовавал - например арабски шейх.

Хората са по-добри в използването на по-експресивна и оригинална реч. За да илюстрират основната си идея, те се позовават на собствения си опит. Машината не живее в реалния свят, нито има собствен живот, на който да се позове, казва Дарио Гил от Ай Би Ем.