Президентът на САЩ Доналд Тръмп е най-следваният лидер в Туитър в света, сочи годишно изследване, наречено "Туипломация" (Twiplomacy), на консултантската фирма "Бърсън Кон енд Улф".

 

Веднага след Тръмп се нареждат папа Франциск и индийският министър-председател Нарендра Моди. С около 52 милиона последователи на профила му, Доналд Тръмп се превърна в най-следваният в Туитър световен лидер през октомври 2017 г., когато той изпревари папа Франциск, който е вторият най-следван лидер с повече от 47 милиона последователи на профилите си на девет  езика, се посочва в проучването. Индийският премиер е на трето и четвърто място с 42 милиона последователи на личния си профил и съответно 26 милиона на профила му в качеството на министър-председател, според консултантската фирма.

В Европа най-следваният лидер е британският премиер Тереза Мей с 5 милиона последователи на нейния служебен профил, а след нея се нарежда френският президент Еманюел Макрон с повече от 3 милиона, като броят на неговите последователи се е увеличил почти тройно след избирането на поста на държавен глава през май 2017 г.

В арабските страни най-следваният лидер също е жена: йорданската кралица Рания, чийто профил има повече от 10 милиона последователи. След нея са вицепрезидентът и премиер на Обединените арабски емирства Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум с 9 милиона и саудитският крал Салман с 6 милиона. Представителите на правителствата на южноамериканските държави, които имат профили в Туитър, са едни от най-активните. Външният министър на Венецуела  Хорхе Ареаса например е правил средно по 55 публикации в Туитър на ден за последните 12 месеца.

Общо държавните и правителствените ръководители, а също така и външни министри на 187 страни имат профили в Туитър, което представлява 97 процента от 193-те държави членки на ООН, се казва в изследването "Туипломация". Правителствата на само шест държави - Лаос, Мавритания, Никарагуа, Северна Корея, Свазиленд и Туркменистан - не разполагат официално с профили в социалната мрежа.