Очаква се САЩ да обявят, че са готови да споделят със съюзниците си в НАТО своите нападателни и отбранителни възможности в киберсигурността, ако бъдат помолени, каза висша служителка от Пентагона.

 

29-членният алианс призна киберпространството като сфера за военни действия наред със сушата, въздуха и морето още през 2014 г., но досега не е излагал подробно какво означава това и какво смята да предприеме. Ние официално ще обявим, че САЩ са готови да предложат своите кибервъзможности, ако бъдем помолени, каза Кейти Уийлбаргър, главен помощник заместник-военен министър по въпросите на международната сигурност. Тя говори при пътуването в Европа на военния министър Джим Матис.

Уийлбаргър уточни, че САЩ ще запазят контрола над своите експерти и над арсенала си в тази сфера, но ще ги използват в подкрепа на НАТО, ако това бъде поискано. На неотдавнашна среща на високо равнище страните от алианса обявиха, че ще създадат център за кибероперации, който да координира действията на НАТО в тази сфера. В алианса е говорено и за интегрирането на кибервъзможностите на отделните страни в съюзническите операции.

Миналата година САЩ, Великобритания, Германия, Норвегия, Испания, Дания и Холандия се заеха да дефинират принципи на войната в киберпространството, които да служат като директиви за техните военни за това какво би оправдало по-широко разполагане и употреба на оръжия за кибератаки. В Европа въпросът за разполагане на средства за разстройване на  киберсистемите и за интернет дезинформация е труден, защото демократичните правителства не желаят да им бъде приписвано използване на същата тактика, както авторитарните режими.