Руските опити за проникване в системите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която разследва нападението в нервнопаралитичен агент в Солсбъри, показва несъмнено кой стои зад отравянето, заяви британският външен министър Джереми Хънт.

 

Холандските власти съобщиха, че през април са осуетили опит на агенти на руското разузнаване да извършат кибератака срещу базираната в Холандия ОЗХО. Ако някои си е задавал въпроси за съпричастността на руските военни към атаките в Солсбъри, това разсейва всички съмнения, каза Си Хънт. Руските управляващи трябва да знаят, че ако нарушават по този начин международните закони, ще има последствия, те ще бъдат изобличени и хората ще видят какво представлява руското правителство в действителност - организация, която се опитва да подклажда нестабилност в целия свят, заяви той.

Британският външен министър каза, че Лондон ще обсъди със съюзниците си какви нови санкции трябва да се въведат срещу Русия в отговор на действията й. Австралия се присъедини към Лондон и също осъди руските кибератаки, наричайки ги недопустими.

Руската армия и нейното разузнавателно подразделение ГРУ са отговорни за тази злонамерена кибердейност, заяви австралийското правителство. Канбера поясни, че е стигнала до този извод след предупреждение от австралийските разузнавателни служби и при консултации със съюзниците си.

Киберпространството не е Дивият Запад. Международната общност, включително Русия, са се договорили в киберпространството да важат международните закони и нормите на една отговорна държава, заявиха в комюнике австралийският премиер Скот Морисън и министърката на външните работи Марис Пейн.