Опитът на руското военно разузнаване ГРУ да нанесе хакерски удар по Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) се провали и не успя, защото бе пресечен.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса. ГРУ не успя, провали се с това нападение. Това показва, че сме в състояние да възпрепятстваме и разобличаваме извършителите, поясни Столтенберг. Той отбеляза, че НАТО възприема нападенията в електронното пространство като заплаха, която може да доведе до задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор.

Отговорът ни при подобни обстоятелства ще определяме случай по случай. Винаги ще действаме съразмерно и в рамките на международното право. Всеки ден отвръщаме на подобни нападения и това, че ги засичаме, показва колко сме напреднали във възможностите си. Трудно е да си представим бъдещи военни действия без електронно измерение, коментира генералният секретар. По неговите думи по-тревожно от опита за удар по ОЗХО е, че Русия от дълги години следва подобна посока на поведение. Той добави, че светът е все по-непредсказуем, което внася допълнителна спешност в необходимостта от достигането на разходи за отбрана в НАТО, равни на два процента от БВП на държавите от пакта.

Военните министри от алианса са решили до края на годината да бъдат изготвени националните планове за достигането на тази цел. Очаква се през февруари догодина плановете да бъдат обсъдени и да предвиждат повишение на разходите всяка следваща година спрямо предишната. Въпросът не е само за честна подялба на тежестта, а и за собствената ни сигурност, посочи Столтенберг. Ясно е, че напредваме - четвърта поредна година повишаваме разходите, но ни остава още много път.