Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа, числото ще нараства и трябва спешно да се работи по проблема, каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

 

По думите на Габриел се нуждаем от повече умения на всички нива на киберсигурност. Еврокомисарят открои предложението за нова програма "Цифрова Европа" с бюджет 9 млрд. евро. Габриел каза, че за последните две години с 300 процента годишно са се увеличими кибератаките, над 4000 са атаките всеки ден, а голям процент от европейските компании признават, че не знаят дали са били обект на такива атаки.

В сферата на киберсигурността имаме нужда от повече Европа, не от по-малко, нужда от конкретни стъпки, каза Габриел, която напомни, че кибератаките не познават граници и не засягат само личните ни данни, а могат да засегнат критична инфраструктура като транспорта, енергетиката или здравеопазването. Важно е да продължаваме диалога с държавите членки за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност. Тя призова и за повече регулярни учения, защото кибератаките се усъвършенстват всеки ден. Силното криптиране е необходимо, за да дадем сигурност на нашата цифрова икономика и общество, каза още тя. Като отбеляза, че е много  трудно да се определи със сигурност каква е целта на една кибератака, Габриел предупреди, че трябва много внимателно да се обмисля всяка кибератака и реакциите спрямо нея.

Октомври е месецът на киберсигурността в ЕС, ще имаме изключително много инициативи и събития, каза Мария Габриел. От няколко месеца казвам, че не бих искала само добри и пожелателни декларации от страна на "Фейсбук", това, което бихме искали, е действия, коментира Габриел пред журналисти, попитана за последния пробив на сигурността в социалната мрежа. За нас защитата на личните данни е неприкосновена, това е ценност, което не подлежи на договаряне, продаване и препродаване, така че това, което очакваме, когато се оперира с данни на европейски граждани, независимо къде се намира компанията, е тя да спазва тези високи критерии.