Представители на големи германски оръжейни компании преценяват, че продължавщото напрежение в отношенията между Германия и Турция оказва влияние в известна степен върху германския оръжеен износ. Доколко това е реално?

 

Армин Папергер, ръководител на най-голямата оръжейна компания в Германия "Райнметал" твърди, че напрежението между Берлин и Анкара прави невъзможно продължаването на деловата активност на страната с Турция. Германските оръжейни производители се нуждаят от специално разрешение от германското министерство на икономиката, за да продадат оръжието си и останалите услуги навън. Ако отношенията с Турция не се подобрят, ще е трудно да полручим такова разрешение от Германия, казва Армин Папергер, изказвайки тревога за бъдещето на редица двустранни оръжейни програми, които в момента са замразени.

Колко голям в крайна сметка е стокообменът с Турция?

Оръжейната индустрия, без съмнение, е възлов сектор от германската икономика. Евентуален спад на продажбите по отношение на Турция бе нанесъл удар върху сектора, макар в действителност Германия да продължава да разполага с много други потенциални купувачи. Германското министерство на икономиката, в отговор на официално питане, което му бе отправено, обяви, че през последните осем месеца на 2017 г. то е одобрило продажби за Турция, възлизащи на почти 25 млн. евро. За същия период на 2016 г. тази цифра е била 69 млн. евро. Според министерството конкретният износ се е свеждал до бомби, торпеда и ракетни системи. За сравнение следва да се отбележи, че през последните четири месеца на 2017 г. Швеция е закупила оръжие на стойност 30 млн. евро, а Швейцария - оръжие за 22,7 млн. евро. Най-големите купувачи обаче са били Алжир /830 млн. евро/ и Литва /469 млн. евро/.

Къде се намира Германия на световната карта на износителите на оръжие?

Често се чува, че Германия е третият износител на оръжие в света, но официалните данни невинаги са напълно актуализирани. Това, което е сигурно, е, че Германия е в листата на "първите пет" страни-износителки на оръжие и по този показател тя е доста по-назад от САЩ и Русия, но страната е съпоставима с Франция и Китай. През 2016 г. германското правителство е дало разрешения за продажби на оръжие по целия свят, възлезли на 6,85 млрд. евро. Според Стокхолмския институт СИПРИ миналата година Германия е притежавала 6,5 на сто от световния износ на оръжие. Заслужава внимание оценката, че Германия разполага с широк кръг основни купувачи по целия свят. Сред тях са САЩ, Обединеното кралство, Гърция, Бразилия, Южна Корея и Индия. Според правителството в Берлин 46,4 на сто от разрешенията за износ на германско оръжие е било за страни членки на НАТО, в това число и Турция.

В крайна сметка обаче какво се случва?

Германският износ на оръжие бележи възход или спада? Търсенето на оръжие рязко скочи през 2015 г., най-вече от страни от Близкия изток и Северна Африка. Тази тенденция се наблюдава досега. За 2018 г. изчисленията дори показват, че по-горе споменатите райони се очаква да усвоят 40 на сто от германския износ. Прави впечатление, че от 2013 г. насам подходът на германското правителство по въпроса за разрешенията започна да се променя,  след като то бе упрекнато за това, че изнася оръжие за страни, които не спазват човешките права, като Саудитска Арабия и Катар. Износът за Египет и Обединените арабски емирства, две страни, обвинени за налаганите от тях мъчения, също бяха остро критикувани.