Кампанията на интензивни бомбардировки, която САЩ започнаха като част от новата си стратегия срещу талибаните в Афганистан, може да е контрапродуктивна и да настрои враждебно местното население в случай на увеличаване на цивилните жертви, казаха експертите.

 

През август президентът Тръмп обяви промяна в стратегията на мисията на НАТО, която се командва от генерал Джон Никълсън. Тя предвижда военни подкрепления (14 000 войници са вече дислоцирани), бомбардировки и борба с наркотрафика, от който се финансират талибаните. Към 31 октомври американците са пуснали 3554 бомби от началото на годината, което е почти тройно повече отколкото през цялата 2016 г., когато бомбите бяха 1337. В нощта на неделя срещу понеделник американски самолети за пръв път удариха лаборатории за производство на хероин в Хелманд, "провинцията на опиумния мак", която е до голяма степен под талибански контрол, за да атакуват главния им източник на доходи.

Афганистан е най-големият световен производител на опиум и тази сенчеста икономика носи на талибаните по около 200 милиона долара годишно според Вашингтон. В тези удари освен дронове за пръв път участваха стелт самолети Ф-22А Раптър. Американските сили успяха да разгърнат в афганистанското небе това високотехнологично оръжие след поражението на групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Военните уверяват, че ударите им са най-прецизните в историята, но според Андреа Прасоу от правозащитната организация "Хюман райтс уоч" американците може да настроят против себе си афганистанското население, ако увеличаването на въздушните удари доведе до нарастване на броя на цивилните жертви. Темата за цивилните жертви на бомбардировки е много деликатна в Афганистан. Според неотдавнашен доклад на ООН 466 цивилни, две трети от тях жени и деца, са убити или ранени при въздушни удари между януари и септември, което е покачване от 52 процента спрямо същия период от 2016 г.

Администрацията на Тръмп бе ясна, тя не иска да участва в това, което се нарича "създаване на модерна държава", но ако наблегне на военното участие, САЩ ще си създадат врагове там, където би трябвало да си създадат приятели, заяви Прасоу. През септември в Кабул бяха убити цивилни при американски въздушен удар по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Джим Матис и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, които бяха отишли да потвърдят своята ангажираност в борбата с тероризма в Афганистан.

Увеличаването на цивилните жертви може да настрои отрицателно и международната общност в момент, когато някои страни от НАТО не изглеждат склонни да повишат нивото на участието си след 16 години война. През 2015 г. американски въздушен удар по болницата на неправителствената организация "Лекари без граници" в Кундуз уби 42 души, в това число 24 пациенти и предизвика международно осъждане.

За бившия съветник на вицепрезидента републиканец Дик Чейни Джон Хана "няма никакво съмнение", че броят на цивилните жертви ще нарасне при по-интензивни бомбардировки. Обаче увеличената американска въздушна подкрепа, ако е съчетана с другите елементи от новата стратегия, може да позволи на афганистанската армия отново да премине в настъпление и в крайна сметка да обърне хода на войната, обясни той.

Борбата срещу наркотрафика на талибаните е изключително важна според Хана. "Трябва да се положат големи усилия срещу основните източници на приходи на врага, ако искаме тази стратегия да има шансове за успех", заяви той и даде като пример въздушните удари по държаните от "Ислямска държава" петролни инсталации в Ирак и Сирия, които лишиха джихадистите от финансови средства.

Военните подкрепления обаче не са непременно гаранция за успех. В края на 2009 г. президентът демократ Барак Обама обяви временното дислоциране на допълнителни 30 000 войници в Афганистан, с което американският контингент достигна 100 000 души, заедно с още 50 000 военни от страни съюзници. Военните победи бяха многобройни, но талибаните си върнаха загубените територии след изтеглянето на американските войски. Според генерал Никълсън това изтегляне е било "твърде значително и твърде бързо". То обаче няма да случи, след като новата стратегия на Доналд Тръмп за Афганистан предвижда безсрочно американско военно присъствие в тази страна.