Имайки предвид Русия, правителството на Тръмп се стреми да разработи нова ядрена огнева мощ, която според него ще улесни възпирането на заплахи за европейските съюзници.

 

Планът, който още не е одобрен от президента Доналд Тръмп, има за цел да направи по-малко вероятно избухването на ядрен конфликт. Критици твърдят, че той ще направи обратното. Предложението е представено в документ за политиката, известен официално като "Преглед на ядрената позиция" , който като цяло прави ядрените позиции на САЩ  по-агресивни. Това е първият подобен преглед от 2010 г. и едно от няколкото проучвания на стратегията за сигурността, предприети, откакто Тръмп встъпи в длъжност. В много отношения той потвърждава ядрената политика на президента Барак Обама, включително ангажимента му да замени всички ключови елементи на ядрения арсенал с нови, по-модерни оръжия в идните две десетилетия. В него се казва, че САЩ ще се придържат към съществуващите споразумения за контрол на въоръженията, като същевременно се изразява съмнение към изгледите за каквито и да е нови такива договори. Очаква се ядрената доктрина на Тръмп да бъде оповестена в началото на февруари и да бъде последвана от свързана с нея политика за ролята и разработването на отбранителния потенциал на САЩ срещу балистични ракети.

Доктрината на Тръмп се различава от подхода на Обама по това, че спира усилията му за намаляване на ролята на ядрените оръжия в отбранителната политика на САЩ. Подобно на Обама, Тръмп ще обмисля използването на ядрени оръжия само при "крайни обстоятелства", като същевременно поддържа известна двусмисленост какво означава това. Тръмп обаче смята, че тези оръжия имат по-цялостна възпираща роля, както се вижда от плана за разработване на нови способности за противодействие на Русия в Европа.

"Хъфингтън пост" публикува в четвъртък в интернет проекта на доклада за ядрената политика, а Асошиейтед прес отделно се сдоби с копие от него. Попитан за коментар, Пентагонът го определи като недовършен документ "преди вземане на решение", който още не е прегледан и одобрен от Тръмп, разпоредил го преди година.

Русия и донякъде Китай са очертани като проблеми за ядрената политика, които изискват по-твърд подход. Според правителството руските политики и действия са заредени с потенциал за погрешни преценки, водещи до неконтролируемо изостряне на конфликта в Европа. В частност то посочва руска доктрина, известна като "ескалиране с цел деескалиране", която предвижда Москва да използва или да заплаши, че ще използва ядрени оръжия с по-малка мощност в ограничен конвенционален конфликт в Европа, вярвайки, че по този начин ще принуди САЩ и НАТО да отстъпят.

Правителството предлага решение от две стъпки.  Първо, да модифицира "малък брой" съществуващи балистични ракети с голям обсег, пренасяни от стратегически подводници "Трайдънт", за да ги приспособи към ядрени бойни глави с по-малка мощност. Второ, да разработи "в дългосрочен план" изстрелвана от морето крилата ракета с ядрен заряд, възстановявайки оръжие, съществувало през Студената война, но изведено от въоръжение през 2011 г. от правителството на Обама.

Взети заедно, тези стъпки имат за цел допълнително да разубедят от "регионална агресия", което означава да се даде на Русия по-голямо прекъсване в използването на ограничени ядрени удари. Интересът към състоянието и ролята на американските ядрени оръжия се увеличава в момент, когато Северна Корея разработва собствен ядрен арсенал, който според нея е насочен срещу САЩ.

Правителството на Тръмп разглежда севернокорейските заплахи, наред с това, което смята за провокативна ядрена реторика от Русия, като доказателства, че условията в областта на сигурността вече не подкрепят идеята, че САЩ могат по-малко да разчитат на ядрените оръжия или още повече да ограничат тяхната роля в националната отбрана. В ядрения доклад също така се прави необичайно споменаване на ново руско оръжие - безпилотно торпедо с ядрен заряд, което може да се придвижва под водата до отдалечени цели. Специалистът по ядрени оръжия от Съюза на американските учени Ханс Кристенсен се пита дали правителството не преувеличава руската заплаха и дали отговаря с правилното решение. Според него обаче е ясно, че Москва е засилила страховете на Запад с агресията си в Украйна. Ясно е, че ситуацията с Русия е до голяма степен пряка конфронтационна ситуация, каза той. Борбата става ожесточена.

Брус Блеър, който е служил като офицер, отговарящ за изстрелване на ядрени ракети, и е съосновател на организацията "Глобал зиро", застъпваща се за премахване на ядрените оръжия, нарече доклада "по същество документ на статуквото", освен плана за разработване на нови ядрени възможности за противодействие на Русия. Той се тревожи, че това може да доведе САЩ до "въвличане в ядрена война с Русия". Блеър направи коментара отчасти въз основа на запознатост със съдържанието на доклада, преди той да се появи в интернет.

Мотивацията, която движи Пентагона, е страх от новата възможност на Русия за поразяване на американската и западноевропейската гражданска инфраструктура - финансова, енергийна, транспортна и комуникационна - с кибернетични и конвенционални сили, каза Блеър.

 Москва разработи тази доктрина през последните години, за да проучи уязвимите места в жизненоважна инфраструктура на Запада като комуникационните мрежи, каза той. Това попада в категория на заплаха, която правителството на Тръмп нарича "неядрена стратегическа", което означава, че може да бъдат причинени неприемливо голям брой жертви или разходи.

    Авторите на ядрената доктрина на Тръмп твърдят, че добавянето на нови американски ядрени способности за възпиране на Русия в Европа ще намали риска от война, а няма да го увеличи. Те се тревожат, че авиацията, способна да пренася ядрено оръжие, която в момента е единствената разположена в Европа ядрена сила за противодействие на Русия, става по-ненадеждна отчасти защото може да бъде уязвима за руската противовъздушна отбрана. Оттук и фокусът върху добавяне на изстрелвани от морето американски ядрени оръжия.

Това няма за цел да дава възможност за "ядрени бойни действия", нито го прави", се казва в доклада. Вместо това целта е да се намали вероятността от ядрен конфликт, като се гарантира, че "потенциалните противници" не виждат възможни предимства от изостряне на конвенционален конфликт до ядрени ниво.