Няма план Б, няма никакъв друг начин за членство на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) в НАТО, освен решаването на спора за нейното име, заяви в Скопие генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

 

В общи линии Столтенберг изключи каквато и да е вероятност и дебат за членство на БЮРМ в Северноатлантическия алианс без предварително споразумение на Скопие с Атина по спора им за името. Малко преди това Столтенберг бе призовал за "реализъм" и "работа" за уреждане на този спор с Гърция и това стана по време на негово изказване на специално заседание на парламента на БЮРМ. Хубаво е, когато има амбиции, но трябва те да са съпроводени и от реализъм, каза Столтенберг, като поиска от присъстващите да решат спора с Гърция чрез промяна на конституционното название на държавата.

По време на пребиваването си в Скопие, Столтенберг изтъкна, че вратите на НАТО остават отворени за БЮРМ. Той дори се спря специално и на приноса на БЮРМ за операциите на НАТО, като "Решителна подкрепа" в Афганистан. Столтенберг, който се срещна с политическото и държавно ръководство на съседната държава, не спести позитивни думи за премиера на БЮРМ Зоран Заев, споменавайки за положените от него значителни усилия и постигнат напредък.

Продължете позитивната динамика по въпроса за името и при осъществяване на реформите. Искаме да успеете, каза на Зоран Заев генералният секретар на НАТО. Визитата на Столтенберг в Скопие съвпадна и с един вътрешноправителствен трилър, в центъра на който бяха преговорите в Ню Йорк.

Васко Наумовски, посланик на БЮРМ във Вашингтон и назначен за главен преговарящ на страната на разговорите под егидата на международния посредник Матю Нимиц, открито заяви, че предложенията на Нимиц не са надеждно решение за Скопие. Изявленията на Наумовски първоначално предизвикаха смут в Скопие, впоследствие породиха изтичане на сведения за разграничаване на правителството, а накрая излезе и едно официално съобщение в подкрепа на преговорния процес на ООН. Наумовски идва от партията на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, и се радва на доверието на президента на страната Георги Иванов, който принадлежи към същото политическо семейство. Съдбата на Наумовски е предопределена, тъй като мандатът му във Вашингтон изтича след десет месеца. Отстраняването му обаче се смята за трудно заради необходимостта от равновесие на политическата сцена в съседната държава.

В БЮРМ назначенията на посланици са продукт на споразумение между премиера и президента, който на настоящия етап не е особено приятелски настроен към правителството на Зоран Заев. Съвсем не е случайно, че Наумовски не е сам на преговорите с гръцкия посланик Адамандиос Василакис и с посредника Матю Нимиц, а е придружаван от още един дипломат - личност, радваща се на пълното доверие на Заев. Все пак обаче, не липсват и такива, които смятат, че този ход на Наумовски не е бил случаен, а е част от една цялостна пиар тактика, известна и на централното правителство.