Американският министър на отбраната Джеймс Матис присъства на зрелищна демонстрация на елитните части на индонезийската армия.

 

Военнослужещите показаха, че могат да убият кобра със зъби, да пият змийска кръв, да разбият с глава подпалени тухли, да ходят по жарава, да се търкалят по натрошено стъкло. Матис бе в Индонезия, за да укрепи сътрудничеството с тази страна, която се опитва да се предпази от хегемонията на Китай в региона, отбелязва Франс прес. Той бе посрещнат с военни почести във военната база Чиланкап в Джакарта, където се намира генералният щаб на индонезийските въоръжени сили.

В началото на демонстрацията под звуците на традиционни индонезийски барабани десетки военни, специализирани в борбата с трафика на дрога, показаха уменията си в различни бойни изкуства. Не обичайно бе зрелището, когато шест войници пристигнаха, носейки големи змии, сред които и две кобри, и ги убиха с едно захапване със зъби. Пред изумения поглед на американската делегация, водена от Матис, един от военните даде на свой колега да изпие кръвта на една от змиите. После индонезийските домакини обясниха на американския си гост, че това се прави като израз на братство между военнослужещите. След това военен показа как може да върви по жарава, а друг,  че може да се търкаля върху счупено стъкло. Трети стреляше със завързани очи по топки, подхвърляни от друг войник.

В края на демонстрацията пристигнаха два хеликоптера, пълни с военни, специализирани в акции за освобождаване на заложници. Те трябваше за заловят мним терорист, взел един човек за заложник и придвижващ се с кола. Под звуците на музиката от филма "Мисията невъзможна", военните скочиха от малка височина от хеликоптерите. Някои от тях носеха военни кучета. После те бързо неутрализираха мнимия похитител с помощта на кучетата, нахвърлили се върху него. Матис приветства военните за техните умения, похвали и кучетата, участвали в последната демонстрация. Това са истински специални сили! Дори и кучетата знаеха какво трябва да правят, каза той. След тази демонстрация Матис замина за Виетнам - втори етап от обиколката му в Азия.

Той ще бъде в Ханой броени дни преди петдесетата годишнина от офанзивата Тет  - повратен момент в американската война срещу комунистите в Северен Виетнам, припомня Асошиейтед прес. Матис каза пред репортерите, придружаващи го в полета до Ханой, че тя е останала в миналото и не трябва да пречи на усилията за изграждане на по-тесни връзки в областта на отбраната.