Катар води преговори с Русия за покупка на руски зенитни ракетни системи С-400, каза катарският посланик в Москвa.

Отговорът на този въпрос е "да". Преговорите в тази връзка са в напреднал етап", заяви Фахад бин Мохамед Ал Атия, попитан дали Катар възнамерява да купи ракетни системи С-400. По думите му подписаното през октомври споразумение за военно и техническо сътрудничество между Русия и Катар отваря възможност за по-нататъшно двустранно сътрудничество в отбраната. Това сътрудничество включва доставки на военно оборудване, военно обучение на офицери и войници, екипировка и сътрудничество на ниво специални служби, каза той. Атия добави, че Катар и Русия ще назначат военни аташета в своите посолства.
Катар е в дипломатически спор с някои свои съседи, включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заради твърдения, че подкрепя тероризма - обвинение, което той отрича. 
Откакто започна кризата през юни миналата година, Русия засилва активността си в региона и продава ракетни отбранителни системи на други регионални сили, включително Саудитска Арабия и Турция.
Доха и Москва подписаха споразумение за военно-техническо сътрудничество и меморандум за разбирателство в областта на въздушната отбрана и военните доставки през октомври, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Катар.