Руското министерство на отбраната нарече изказване на британския отбранителен министър Гавин Уилямсън, че Русия разработва планове за унищожаване на ключова британска инфраструктура, опит за привличане на вниманието и печелене на политически точки.

 

В борбата си за парични знаци за военния бюджет шефът на британското отбранително ведомство изглежда е изгубил представа за границите на разумното. Фобиите на министъра, че Русия снима електроцентрали или изучава на маршрутите на британските газопроводи са достойни за детски комикси или за сериала "Летящият цирк на Монти Пайтън", заяви говорителят на руското министерство ген.-майор Игор Конашенков. Според него всяка информация за местоположението на британските електроцентрали и тръбопроводи е точно толкова "секретна", колкото и снимките и местонахождението на Уестминстърското абатство или Биг Бен например. Британският министър на отбраната е чел твърде много фантастика, за да твърди, че Русия се готви да унищожава инфраструктура на кралството, каза председателят на комитета за отбрана и сигурност в Съвета на федерация горната камара на руския парламент Франц Клинцевич.

Пълни фантазии. Казвайки подобно нещо, министър Уилямсън изглежда е бил под впечатлението на романа на Хърбърт Уелс "Война на световете", който току-що е прочел и който се описва марсианско нашествие в Англия. Правилно твърдят, че такива книги човек трябва да е прочел в детството си, каза Клинцевич.

 Уилямсън каза, че Русия проучва британската инфраструктура, за да може да я разстрои и да предизвика паника и хаос.