Чехия засилва мерките за сигурност по националните летища, съобщи премиерът Андрей Бабиш. 

 

Само за укрепването на мерките за сигурност на пражкото международно летище "Вацлав Хавел" министерството на финансите е отделило 197 млн. крони (около 9,5 млн. долара) с ДДС, подчерта премиерът. Той добави, че този проект е реализиран в сътрудничество с Израел - страна, известна с високите си технологии в сферата на сигурността.

На пражкото летище са монтирани системи за електронен контрол на документите на пътниците при влизането в граничната зона и камери за външно наблюдение, които отчитат номерата на пристигащите автомобили. Освен това те в реално време отчитат дали някоя от колите не е крадена или похитена. Митническите служби вече разполагат с автоматични устройства за проверка на авиобагажите за радиация. В най-близко време в сградата на пражкото летище ще влязат в експлоатация монтираните вече електронни системи за оперативно идентифициране на самоличността.

Според Бабиш засилването на мерките за сигурност на чешките летища е стратегическа инвестиция, контролирана от държавата. В обозримо бъдеще ще бъдат модернизирани системите за сигурност и в другите чешки летища, приемащи международни полети, в градовете Бърно, Острава, Карлови Вари и Пардубице. За реализацията на този проект правителството е предвидило 585 млн. крони (около 29,5 млн. долара).