Пекин започна да строи в южната част на Китайско море най-голямата в света морска база за тестване на безпилотни кораби.

 

Тестовата зона се изгражда в морето край големия пристанищен град Чжухай. Тя се намира в непосредствена близост до Южно Китайско море - чувствителен район, към по-голямата част от който Пекин проявява претенции, влизайки в противоречие с други страни, претендиращи за контрола над тази зона - Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней. Технологията за безпилотни кораби или автономни все още е в зародиш в световен мащаб. Благодарение на нея плавателните съдове - военни или граждански - могат да се управляват от разстояние. Тя може да предизвика истинска революция в морския транспорт, тъй като без екипаж товарните кораби могат да превозват повече стоки. Икономиите от работна ръка също би биха били колосални.

Първа по рода си в Азия, базата за тестване на безпилотни кораби в Чжухай се очаква да стане най-голямата в света с обща площ от 770 квадратни километра в края на строителните дейности. В какво се състои тестовата зона? Островите в този район ще бъдат оборудвани с Джи Пи Ес (GPS), сонари, комуникационни инструменти, както и фотоелектрически компоненти, необходими за насочване на корабите, уточнява китайският държавен всекидневник за наука и технологии. Не се обявява дата за пускане в експлоатация на обекта.

В Европейския съюз има различни проекти за безпилотни кораби, като транспортния проект Мънин (Munin), а също и в Съединените щати - военния проект Сий хънтър (Sea Hunter). Очаква се през 2018 година Норвегия да пусне първия в света 100 процента електрически товарен кораб.  Китай се опитва да навакса закъснението си в тази област и планира да пусне на вода в края на годината собствен автономен кораб - "Цзиндоуюн", предназначен за речен транспорт и превоз на стоки до островите.