Високопоставен руски депутат съобщи, че се подготвя законопроект, който да регулира дейността на частните военни компании в Русия.

 

По думите на о.з. генерал Владимир Шаманов, председател на комисията по отбрана към Държавната дума, въпросът  се обсъжда на експертно ниво в комисията. Той добави, че депутати от "Справедлива Русия" вече са изпратили за оценка от правителството законопроект за частните военни компании.

Появиха се съобщения, че руски наемници са се сражавали в редиците на проправителствените сили, напредващи към петролните полета в сирийската провинция Дейр аз Зур под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили. Офанзивата на проправителствените сили е била спряна от удари на американската авиация на 7 февруари. Приятели и активисти потвърдиха смъртта на най-малко четирима руски граждани там. Официален Вашингтон и Москва заявиха, че нямат данни за руски жертви.

По думите на заместник-председателя на парламентарната група на "Справедлива Русия" Михаил Емелянов, съобщенията за гибелта на руснаци в Дейр аз Зур свидетелстват, че е необходим "държавен подход", защото частните военни компании "са вече реалност". За да не гадаем как и какво, още повече ако това засяга живота и здравето на нашите граждани, държавата трябва да влияе на тези процеси по най-непосредствен начин, заключи Емелянов, който е сред инициаторите за законопроекта.