В близките години Словакия ще повишава военните си разходи и предвижда до 2024 г. те да достигнат 2 процента от БВП. Това съобщи министърът на отбраната Петер Гайдош.

 

Гойдош уточни, че е маркирал намеренията на Братислава пред колегите си от страните членки на НАТО на започналата им среща в Брюксел. Словакия изпълнява финансовите си ангажименти пред Северноатлантическия съюз. До 2020 г. разходите на страната за отбрана ще достигнат 1,6 на сто от нейния БВП, а през 2024 г. - 2 процента. По думите на министъра Словакия взема активно участие в колективната дейност на страните от НАТО, насочена към създаване на ефективна командна структура на алианса, способна оперативно да реагира на нови за пакта предизвикателства, каквито са по-специално тероризмът и нелегалната миграция.

Гайдош потвърди, че Словакия смята да предоставя сили за натовските контингенти, разположени в балтийските държави. Тази година за Латвия ще отпътува механизирана войскова част от Словакия, която ще служи там под оперативното командване на Канада. Освен това Братислава ще продължи да изпраща военни инструктори в Афганистан и в Ирак.