Руският държавен конгломерат Ростех съобщи, че е продал на Алексей Криворучко и неговата компания Транскомплектхолдинг пореден пакет от акции на оръжейния концерн Калашников в размер на 26 на сто минус 1 акция, като така делът на частните инвеститори в концерна е достигнал 75 на сто минус 1 акция.

 

Под контрола на Ростех остава блокиращ пакет от 25 процента плюс една акция. Стойността на сделката е над 1,5 милиарда рубли (около 21 милиона евро по сегашния курс), уточни Калашников. Това представлява почти двойна оценка спрямо 2014 година, когато инвеститорите бяха призовани да помогнат на производителя на известния автомат АК-47 след дълъг период на упадък, отбелязва Ростех.

Постепенното оттегляне на руското държавно участие се вписва в дълбоките преобразувания на легендарния производител на стрелково оръжие, започнали преди години. Продукцията му  се диверсифицира и има все по-голям успех в износа въпреки американските санкции срещу него във връзка с украинската криза. Основан през 1807 година в Ижовск, на 1300 километра източно от Москва,  бившият завод Иж-Маш беше преобразуван през 2013 година, след като Ростех го сля със съседна фабрика - Иж-Мех. Предприятието беше преименувано на името на най-прочутия му работник, Михаил Калашников, създател на автоматите АК-47, починал в края на 2013 година на 94 години.

Едно от последните публични действия на създателя на автомата, продаван в цял свят, беше да се оплаче пред президента Владимир Путин от упадъка на предприятието, лошото му управление и ниските заплати на работниците. След навлизането на частни акционери, сред които Криворучко, обликът му се промени с появата на нови модели  и диверсификация (облекло, ножове, магазини за сувенири). Акцентът бе поставен върху износа въпреки американските санкции.