Съединените щати не виждат в появата на руски многофункционални изтребители от пето поколение Су-57 заплаха за военните си операции в Сирия. Това заяви говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

 

Медиите разпространиха качени в Туитър кадри от кацането на руски самолети, включително два от най-новите Су-57, във военновъздушната база Хмеймим в провинция Латакия - основна база на руските операции в Сирия. Пентагонът изтъкна, че разполагането на такива изтребители в Сирия би било в противоречие с изявленията на Русия, че намалява военния си контингент в тази страна. Запитан за причините в Сирия да се прехвърлят Су-57, Кремъл прехвърли въпросите към руското министерство на отбраната, което също запази мълчание, отбелязва печатът. Според източник във военното ведомство модерните самолети са изпратени в Хмеймим в отговор на полет, извършен от американски  изтребители стелт.

Министерството на отбраната в Москва направи крайно ефектен жест, но е изключително рисковано в Сирия да се намира толкова уникална и свръхсекретна машина.  Самолетът е недоработен, предупреждава източник, близък до руското военно ведомство. Ако нещо се случи със самолета, не дай боже, това ще е сериозен имиджов удар, от който ще се възползват нашите конкуренти. Знае се, че в Индия сега водим тежки преговори около самолетите от пето поколение. Там действат мнозина лобисти, които приканват индийците да се откажат да работят с Русия и да се пренасочат към покупка на американски Ф-35.  

Освен това на война винаги има риск един самолет да попадне в ръцете на противника. А когато Су-57 е в полет, той излъчва инфрачервена сигнатура и западните разузнавания могат да свалят от него данни на разстояние. Същевременно използването на подобна машина за задачи, каквито има в Сирия, "прилича на забиване на пирони с компютър. В Сирия Су-57 явно ще бъдат изпробвани в бойни условия, смятат чуждестранни експерти. Британският специалист Джъстин Бронк заяви например, че руските военни целят да тестват доста новаторски радари и да разберат дали Су-57 ще могат да останат незабелязани от американските изтребители Ф-22.

Изпращането на такива самолети в Сирия според Бронк е част от рекламна кампания на Москва, насочена към западните пазари. След тестовете Су-57 ще може да се представя като платформа, проверена в битки, което ще вдигне и цената, и търсенето. Версията за тестове подкрепя и Вера Лин Джеймсън,   генерал-лейтенант от авиацията на САЩ. По думите й небето над Ирак и Сирия е отлично място, за да разбере Русия как действат американските военни.