Руските зенитни системи последен модел Ес-500 "Прометей" или "Триумфатор-М" се произвеждат вече серийно в новопостроените заводи на военнопромишления концерн "Алмаз-Антей" в градовете Киров и Нижни Новгород.

 

Високите характеристики на новия комплекс - обсег до 600 км, възможност за сваляне на балистични ракети със среден обсег и бойни глави на междуконтинентални ракети във финалната фаза от полета им. Ес-500 могат да обстрелват едновременно до 20 цели и да се интегрират с други подобни системи руско производство. Това осигурява формирането на райони с концентрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО), чието "разбиване" изисква твърде големи усилия и крие риск от сериозни загуби за противника при липса на гаранции за успех.

Големите възможности на Ес-500, надминаващи на моменти качествата на американските системи THAAD и "Иджис ашор", карат мнозина експерти да се питат може ли да бъде създадена руска национална система за ПРО. Целта на новия комплекс обаче е друга. С оглед географското положение на Русия създаването на сигурна ПРО за цялата територия на страната е невъзможно и безсмислено. Затова пък Ес-500 ще осигури прикриването на цели райони от въздушни, в бъдеще и от космически удари. Така ще бъдат защитени от внезапни атаки критично важни инфраструктурни и военни обекти - позиции на ракетните войски, промишлени зони, флотски бази и др.

Днес никой не може да постигне военно  превъзходство във въздуха над САЩ - това обяснява много сериозното отношение към ПВО. Произвежданите в Русия средства за ПВО осигуряват на страната стабилен доход от износ на оръжия и появата на Ес-500 най-вероятно ще засили интереса към руските предложения на този пазар. Тези системи няма да са евтини.