Американският сенатор от Демократическата партия Джак Рийд и командващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти са предупредили, че купуване от Анкара на руски ракетни системи С-400, ще има последици.

 

В изказване на заседание на Сената Джак Рийд е заявил, че закупуване от Турция на руски ракетни системи С-400, потенциално застрашава във всички посоки сътрудничеството в областта на отбраната между САЩ и Турция. Генерал Къртис Скапароти е посочил от своя страна, че една от последиците на покупка на С-400 ще бъде несъвместимост със стандартите на НАТО. Той е добавил, че не само той, но и членове на правителството са разговаряли с турската страна, за да обяснят другите последици от осъществяването на тази покупка. Американският генерал не е посочил какви последици има предвид.

Генерал Скапароти е посочил, че продължават разговорите с Турция за системи, които ще може да използва с оглед мерки за противовъздушна отбрана. Не смятам, че това споразумение /за С-400/ е окончателно. Те водят разговори с нас и с другите, за да купят съвместима система. Мисля, че имаме време, и искам да продължим работата, за да ги убедим, че тази система не съответства на стандартите на НАТО, е посочил ген. Скапароти.

Турция няма да се откаже от купуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия независимо от това, че е възможно САЩ да наложат санкции, заяви по-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган. През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия водят преговори за закупуване на системи С-400. Фактът за подписването на договор бе потвърден от Русия на 12 септември 2017 г., когато и турският президент Ердоган съобщи, че по договора е внесен аванс. Турция ще бъде първата страна членка на НАТО, която ще получи от Русия зенитно-ракетни системи С-400.