Полша ще получи първите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" през 2022 г., заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки.

 

В изявление за полската национална телевизия Моравецки потвърди, че ще бъде подписан договорът със САЩ за доставката на системите, които безпрецедентно ще гарантират сигурността на небето на Полша. По думите на премиера договорът е много добре съгласуван, тъй като предвижда предоставяне на технологии за обслужване и развиване на тези системи. Първата доставка е предвидена за 2022 г., а втората - за 2024 г., каза още Моравецки.

Варшава и Вашингтон преговарят от няколко месеца по договора за "Пейтриът". През ноември американската администрация обяви, че общата стойност на сделката е около 37 милиарда злоти около 10,5 млрд. долара. Но в началото на февруари полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че е била издействана по-ниска цена и по-бърза доставка. По данни на полски медии стойността на покупката сега възлиза на 4,5 млрд. долара.