Директорът на службата "Военна информация" бригаден генерал Светослав Даскалов получи най-високото отличие на президента на Италия "Офицер на Ордена на Звездата на Италия".

 

Отличието е  връчено от посланика на Италия в България Стефано Балди на официална церемония в посолството в София. Бригаден генерал Светослав Даскалов е първият български офицер, отличен с тази награда за принос в развитието на отношенията между двете държави в областта на сигурността и отбраната.

 За мен "Орденът на Звездата на Италия" е признание за моята страна и заслужена оценка за усилията на всички мои колеги от служба "Военна информация" и за труда на нашите партньори в сферата на сигурността, каза директорът на службата на церемонията по награждаването. Безспорно успехите, в която и да е област, се дължат на добро сътрудничество и партньорство, каквито, вярвам, имаме с Италианската република,  подчерта той и допълнил, че когато България председателства Съвета на ЕС и основни акценти в дискусиите са гарантирането на сигурността и постигането на стабилност и консенсус, все по-осезаема е необходимостта от обединяване на усилията и задълбочаване на диалога между държавите.

"Орденът на Звездата на Италия" е създаден след Втората световна война. Връчва се с указ на президента на Италия за изключителни постижения в развитието на ползотворни, взаимноизгодни отношения и сътрудничество с други страни, както и за отбелязване на напредък в контактите с Италия.