Хърватия прие офертата на Израел за доставка на дузина изтребители Ф-16 за хърватските ВВС, потвърди правителството в Загреб.

 

Препоръка за тази оферта даде националният Съвет за отбрана на бившата югославска република. Офертата на Израел, която според медиите е на стойност около 500 милиона долара /400 милиона евро/, включва ескадрила от 12 употребявани изтребители Ф-16. Ще можем да използваме тези самолети най-малко 25 години, каза хърватският премиер Андрей Пленкович, добавяйки, че изборът е бил направен след внимателен анализ от всички аспекти.

 Това са изтребители Ф-16, произведени от Локхийд Мартин и които идват в Хърватия в пълно съответствие със стандартите на НАТО. В цената на разходите ще бъде включено всичко необходимо те са бъдат на разположение на хърватските ВВС най-малко през следващите 25 години. Сигурен съм, че заради развитието на технологиите тези самолети ще осигурят способността на хърватските ВВС до средата на този век. Взимаме решението с пълна отговорност, каза Пленкович. Предвидено е разходите през следващите десет години да бъдат най-много 50 милиона долара годишно, но много вероятно е и да са по-малки, добави премиерът.