Правителството в Атина смята да ускори приемането на законови процедури, които да осигурят разходи за въоръжение в размер на един милиард евро за нуждите на трите вида войски.

 

Предложението за такива разходи е било разисквано в парламентарната комисия по въоръжение. Представителите от всички партии в тази комисия са се съгласили, че е нужно да бъдат подети инициативи за поддържане на оръжейния потенциал на армията. На заседанието е било одобрено и отпускането на близо 55 млн. евро за поддръжката на съществуващите военни транспортни самолети С-1340 и С-27. По-голяма част от дискусията е била съсредоточена и около предложението, което е било внесено, за одобряване на разходи в размер на един милиард евро. Средствата трябва да бъдат разпределени за непосредствено покриване на нуждите на трите вида войски.

Пред комисията освен министъра на отбраната Панок Каменос са говорили още началникът на Генералния щаб на националната отбрана (ГЕЕТА) и началниците на главните щабове на трите вида войски. Те са представили списъци с приоритети, като акцентът е падал върху необходимостта от повишаване  на възпиращата способност на въоръжените сили.

По отношение на бойната авиация като основен приоритет остава модернизацията на 85 изтребители Ф-16. За нея правителството на премиера Ципрас е поставил таван на разходите в размер на 1,1 млрд. евро. Средства са предвидени и за модернизацията на съществуващите Мираж-2000, а също и на въоръжението на френските самолети. За флота като най-необходима се смята незабавната модернизация на фрегатите МЕКО.

Обмисля се още доставка на нови муниции, както и смяна на съществуващите, а в начален стадий била и дискусията за осигуряване на ново въоръжение.