Гигантски американски транспортен самолет С-5М Супер Галакси каца в базата Инджирлик в Турция и престоява там няколко часа на пистата далеч от базата.

 

До самолета се бяха приближили тежки камиони на американската армия, които пренасяха контейнери с оръжейни системи с тегло 40 тона. Те са натоварени на транспортния самолет. Информацията, придружена с видеоматериал, незабавно обиколи Турция и е отразена на челно място от вестниците и телевизионните канали.

Какво точно става? Нима е започнало преместване в друга страна на основната база на САЩ и НАТО в Турция. Къде? В Гърция или Румъния? Никой до момента не може да каже нищо, макар че това бе третият товар с тежко въоръжение, пренесен за няколко дни от американската база в Турция. Посоката на самолета е неизвестна. Едно от опозиционни турски електронни издания написа, че е започнало намаляване на американското военно присъствие във военновъздушната база Инджирлик.

Гигантските транспортни самолети от години са острието на американските въоръжени сили. Първият Галакси бе предаден на бойната авиация на САЩ през 1969 г. и този самолет направи своя дебют във Виетнам, пренасяйки войници, камиони и самолети. Този тип транспортни самолети могат да пренасят и ядрени бойни глави. Никой обаче не знае дали американците са решили да пренесат и ядрените бойни глави, които от години са складирани в Инжирлик. Ако има такова нещо, това ще означава, че американците ще намалят огневата мощ на тази база, изиграла главна роля във войните в Ирак, Афганистан, бивша Югославия, в американските нападения срещу "Ислямска държава" в Сирия и във войната в Либия.

В последно време, според американски високопоставени представители, военните мисии, които са започвали от тази база, драстично са намалели, а в близко бъдеще се очаква да има и други съкращения на дейности, свързани с американските въоръжени сили в Инджирлик. Влошаването на американско-турските отношения през последните месеци доведе до постепенно изтегляне на американската авиация от турската база. Американски самолети А-10, които бяха базирани там и участваха в мисии, от януари бяха преместени във Афганистан. В Инджирлик са останали само самолети-цистерни КС-135 на американските военновъздушни сили. Освен самолети, от базата бе изтеглен и голямо количество персонал, в това число и семействата на военнослужещите, като по този начин американското присъствие в тази база бе драстично намалено.

Американците никога не са криели своите намерения да пренесат част от базата Инджирлик в Гърция. Визитата преди дни на американския посланик в Атина Джефри Паят при началника на Генералния щаб на националната отбрана (ГЕЕТА) адмирал Евангелос Апостолакис вероятно е била точно с такава цел. Във всеки случай обаче интересът на американците е фокусиран върху четири бази в Гърция: американската страна иска удължаване на споразумението за разширяване на базата Суда на остров Крит, една от най-стратегическите в Средиземноморието, преместване на безпилотни летателни апарати /дронове/от Инджирлик в град Лариса, обновяване на складовете, които преди бяха използвани за ядрено оръжие във военновъздушната база в Андравида, полуостров Пелопонес, Югозападна Гърция. Там вече са започнали ремонтни работи, но това не означава, че ако те решат да местят базата, ще донесат ядрените бойни глави в Андравида. Те вече ги преместиха в Румъния. На четвърто място е  интересът на американците е насочен също така и към създаване на база за хеликоптери в град Александруполис. Тази база се смята за важна, както за гръцките, така и за американските интереси, след като пристанището в този град бе избрано от тях за пренос на втечнен газ с помощта на американски кораби споразумение за това бе подписано между Ципрас и Тръмп по време на визитата на гръцкия премиер във Вашингтон.

Трябва да се отбележи, че желанието на американците е да пренесат ядрените бойни глави от базата Инджирлик и да ги складират в Румъния. Германия премести бойните си самолети Юрофайтърс от Инджирлик във военновъздушна база в Йордания.  По този начин с преместването на част от базата в други страни, турското правителство губи един коз, когато преговаря с американците по външнополитически въпроси и по доставките на оръжейни системи.