Президентът Доналд Тръмп продължи критиките срещу съюзниците на САЩ в интервю пред телевизия Фокс нюз, след като се срещна в Хелзинки с руския президент Владимир Путин и заяви, че Вашингтон плаща 91 на сто от разходите за сигурността на Европа.

 

Ние плащаме 91 на сто от разходите за поддържане на сигурността в Европа, каза Тръмп в интервюто, което даде в Хелзинки на журналиста Шон Ханити от Фокс нюз. НАТО е чудесна, но тя помага на Европа много повече, отколкото помага на нас, каза президентът на САЩ и се похвали, че миналата година е осигурил 41 милиарда долара за НАТО, а тази година сумата може да достигне 100 милиарда.

На въпрос за Путин американският президент повтори оценката си, че отношенията с Русия драматично са се подобрили след срещата с него. Мисля, че  беше страхотно, но беше наистина зле преди пет часа. Мисля, че президентът Путин беше много силен, каза Тръмп. Руският президент се опасявал, че разследването в САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г. може да стане спънка пред Тръмп, ако се опита да постигне сделка, продължи президентът на САЩ и нарече разследването "лов на вещици". Той смята, че за мен е трудно да сключа сделка заради тази глупост, каза Тръмп. Той изрази благодарност за подаръка, който получи от Путин: Футболната топка наистина е чудесна, отбеляза Доналд Тръмп. Той увери, че Иран е разтърсен от бунтове след оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран и каза, че Вашингтон подкрепя протестиращите. Там има бунтове в градовете, инфлацията галопира. И режимът не иска хората да знаят, че ние сме сто процента зад тях, каза Тръмп.