Нова руска модернизирана противоракета е тествана успешно на полигона Сари-Шаган в Казахстан.

 

Всички части на новото оръжие са произведени в Русия. В най-скоро време ще започне серийно производство на противоракети от новия модел и съответно превъоръжаване на частите за противоракетна отбрана от Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС). Според генерал Андрей Приходко от ВКС новата противоракета "няма аналози в света". Това е май любимият израз на руските генерали, щом стане дума за оръжейни системи родно производство. За жалост, коментарът за "липса на аналози в света" невинаги намира реално потвърждение.

Министерството на отбраната в Москва разпространи нови данни за изпитания на перспективни оръжия, годни за използване във всички сфери - на земната повърхност, във водата и във въздуха. Два комплекса - хиперзвуковата ракета "Кинжал" и лазерната инсталация "Пересвет", вече са постъпили на въоръжение. По-рано ВКС информираха, че с "Кинжали" вече е въоръжена ескадрила самолети от руската авиация, застъпила на експериментално-бойно дежурство в Южния военен окръг на федерацията от 1 декември миналата година.

Руските военни показаха най-нови оръжия - аналози няма и не се очаква да има. Демонстрираните оръжия са част от системите, представени за пръв път от президента Владимир Путин пред руския парламент през март т. г. Всички те са само средства за възпиране на евентуална агресия срещу Русия и съюзниците й. Всички тези съобщения се появиха веднага след срещата на върха между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

В средата на миналото десетилетие Путин заявяваше, че ако не стигнем до разбирателство със САЩ, Русия ще започне да разработва нови стратегически оръжия въз основа на нови физически принципи. Появата на тези оръжия сочи, че Щатите са се отнесли несериозно към думите на Владимир Путин. Действията на руското военно ведомство с нападките на политическия актив на Демократическата партия срещу Тръмп по повод срещата с руския лидер. Според него министерството цели да изстуди някои горещи американски глави и да им излее на главата кофа студена вода. Те трябва да схванат, че Русия не блъфира, че Русия има мощен стратегически потенциал, който САЩ няма как да спрат.