Високопоставен представител на НАТО припомни ангажимента на САЩ към принципа за колективна отбрана в случай на агресия срещу един от членовете на алианса, който американският президент Доналд Тръмп изглеждаше, че поставя под съмнение по отношение на Черна гора.

 

Клаузата за колективна отбрана на НАТО, член 5, е безусловна и желязна. Това означава, че нападение срещу един от тях е нападение срещу всички, подчерта високопоставеният представител на алианса. На срещата на върха в Брюксел президентът Тръмп ясно посочи, че САЩ са изцяло ангажирани към НАТО и че нашият алианс е силен, посочи цитираният представител, пожелал анонимност. Американският президент изглеждаше, че поставя под съмнение принципа за колективна отбрана по време на интервю за телевизия. Ако например Черна гора е нападната, защо моят син трябва да отиде в Черна гора, за да ги защитава?, попита журналист. Разбирам това, което казвате, аз поставих същия въпрос, отговори американският президент. Черна гора е малка страна с много силни и много агресивни хора. Те могат да станат агресивни и ето ти Трета световна война, добави Тръмп.

Черна гора се присъедини към НАТО през пролетта на 2017 г. и стана 29-ят член на алианса. Черна гора отговори на Тръмп, че допринася за мира и стабилността не само на европейския континент, а и в целия свят.