През есента ще бъде поставен на обществено обсъждане проектът на закон за доброволна военна служба, съобщи във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Той отбеляза, че законопроектът е готов и раздаден на народните представители от парламентарната комисия  по отбрана, но идеята трябва да бъде обсъдена в обществото и тогава да влезе в парламента, посочи той. Предвижда се желаещите да се включат в доброволната военна служба да са на възраст максимум до 30 години. Според министъра, ако законът бъде приет е въпрос на време да се премине към наборната военна служба, защото това е тема, която все по-силно се завръща в Европа. Каракачанов коментира, че се очакват оферти за закупуване на самолети от седем фирми. От САЩ се чакат оферти за закупуването на Ф-16 и Ф-18. Държавата Израел ще предложи втора употреба самолети Ф-16, за Германия има запитване за нови "Еврофайтер", към Италия за същите самолети, но втора ръка и от Швеция за "Грипен". Ако се сключи договор до края на годината, след две години ще дойдат първите самолети, а през този период трябва да бъдат обучени пилотите, които ще ги експлоатират, отбеляза министърът.

Във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по присъждане на първо офицерско звание на 113 курсанти от НВУ "Васил Левски" и първо сержантско звание на 44 кадети от Професионалния колеж. Завършващият 140-ти "Ботевски" випуск е два пъти по-многоброен от миналогодишния, а средният му успех от държавните изпити е 5.36,  припомниха от ръководството на висшето училище. Приветствия към завършващите курсанти и кадети отправиха началникът на НВУ"Васил Левски" бригаден генерал Пламен Богданов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, представители на военни и академични среди.