В днешното време, в което много ценности се промениха, навлязоха такива, които българската нация и българската държава нямат в своята традиция.

Най-важните ценности днес са любовта към Отечеството и вие като негови защитници, като негови бранители, каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на тържествената церемония по връчване на дипломите на "Випуск 2018" на Военната академия "Г. С. Раковски". Пазете България и пазете българската нация. Защото това, което придобивате тук като знания, не е само професия. То е велико призвание, последната бариера пред домогванията на врагове, противници и външни заплахи, добави Величков.

В словото си заместник-министърът се е спрял на героизма и саможертвата на бойното поле на много от преминалите през Военното училище и Военната академия войници и преподаватели. Тези, които завършвате днес, Випуск 2018 година, не предавайте своята бойна чест, своите знамена, не предавайте своите семейства и близки, не предавайте своите приятели. Аз съм сигурен, че това ще го спазите.   

На слушателите от Република Македония, които завършват Военната академия, заместник-министър Величков е пожелал да следват примера на велики пълководци като генерал Климент Бояджиев, генерал Александър Протогеров /и двамата родом от Охрид/, полковник Борис Дрангов, родом от Скопие. Техният пример за мъжество, военна тактика и стратегия, е пример, който и днес Военната академия следва, подчерта той.

Системата на отбраната като подсистема на системата за национална сигурност е сложен комплекс от политически, икономически, военни и социални дейности, насочени към осигуряване на стабилна среда за сигурност. Убеден съм, че по време на обучението вие сте придобили знания и умения и сте добре запознати с предизвикателствата на средата за сигурност, каза в словото си заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Той  подчерта, че е оптимист, защото в системата на национална сигурност и отбрана влизат хора, които са добре подготвени. Ние се нуждаем от високообразовани и иновативни хора, които не се страхуват да изразят своето мнение и да дават професионални съвети.