Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република/ЦАР/, са работили по разследване за руски наемници, каза опозиционерът Михаил Ходорковски.

 

Според местни и руски служители репортерите са убити при засада тази седмица край град Сибю в ЦАР. Живеещият в изгнание руски магнат Ходорковски заяви във Фейсбук, че журналистите са сътрудничели по негов разследващ проект за публикация, озаглавена "Руски наемници". Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в ЦАР и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин. Създадената от Ходорковски организация посочи, че тримата мъже са излетели на 27 юли за ЦАР, за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания "Вагнер" в африканската страна. Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби. "Вагнер" действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия.

Служители в ЦАР казаха, че репортерите са били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели единствено на арабски. Телата на журналистите ще бъдат докарани в Русия в близките дни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Посолството, отчитайки извънредната ситуация, намери спонсори, които помагат за финансиране на транспортирането на трите тела в Русия. Това ще стане в близките дни, точната дата ще бъде съобщена на роднините. Мисля, че днес с тях ще се свърже нашето посолство и ще бъдат уговорени подробностите по транспортирането, заяви Захарова.