Най-малко трима генерали от Въоръжените сили на Босна и Херцеговина, някои от които продължават да са активни, по време на войната от 1993-95г. са били в пакистанския град Квета на курс на тяхната военно-разузнавателна служба, който са преминали много от актуалните лидери на "Ислямска държава", Ал Каида и движението Ел Нусра.

 

През това обучение са преминали и няколко офицери на въоръжените сили на Босна и Херцеговина с по-нисък ранг. През такова обучение е преминал и Халид Шейк Мухамед, главният организатор на нападенията срещу САЩ  на 11 септември 2001 г., който бе арестуван от американските тайни служби през 2003 г. в Пакистан. От 2006 г. Мухамед се намира в базата Гуантанамо, където пред военна комисия, далеч от обществеността, е съден за  организирането на  терористичното нападение.

Офицерите от босненската армия, които са били на обучение в Пакистан, не само че не са предмет на интерес на американските разунавателни служби, напротив, това тяхно обучение е било ключова препоръка за напредването им в службата, отбелязва Танюг. Такова обучение е преминал и Сифет Пождич, който сега е генерал и председателстващ общата комисия за отбрана и сигурност на Босна и Херцеговина, който твърди, че откритие на британския "Индипендънт" е, че муниция, произведена в босненския град Травник, е била използвана от  "Ислямска държава". 

Експертът в областта борба срещу тероризма Джевад Галиашевич заяви, че група от 12 членове на тогавашната армия на Босна и Херцеговина е заминала на обучение в Пакистан през 1993 г. въз основата на таен план, иницииран и изпълнен от Алия Изетбегович.  Целта е била силите на армията на Босна и Херцеговина да се подсилят с добре обучени военни кадри, които тайно ще се обучават  или ще преминат през специални курсове изключително в страни от Близкия изток, които били главните финансови спонсори  на политиката на Изетбегович по време на войната. Всички офицери, които преминали курс в Пакистан, по-късно напредвали с "космическа скорост" от капитан до генерал, заяви  Галиашевич. Той подчерта, че опитът да се прикрие износът на оръжие и муниции от Босна за "Ислямска държава" е "опит за криминалното поведение на властите в Сараево и подкрепата за тероризма на Ал Каида и "Ислямска държава" да се обвинят Република Сръбска и Сърбия.