Централна тема е гаф на министъра на отбраната Михай Фифор по време на телевизионно интервю заяви, че в румънската военна база в Девеселу има балистични ракети вместо ракети-прехващачи.

 

Михай Фифор привлече вниманието на руснаците, защото изявлението на министъра не е било пропуснато от набитото око на руските представители в Букурещ. Континентален гаф на министъра на отбраната!. Твърденията на Фифор за балистични ракети в Девеселу наливат вода в мелницата на обвиненията на Русия.

Бившия президент Траян Бъсеску и бившия външен министър Кристиан Дяконеску смятат, че Михай Фифор не може да остане на този пост след изказването, че във военната база Девеселу има ракети за атака, докато официалните представители на НАТО твърдят, че щитът в Румъния има строго отбранителен характер. 

Бившият външен министър Кристиян Дяконеску коментира, че Михай Фифор "се е вписал точно в тона на посланията на Москва" и припомни, че руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че щитът в Девеселу маскира присъствието на ракети за атака. Според Дяконеску министърът на отбраната трябва да бъде уволнен или да подаде оставка.

Бившият президент Траян Бъсеску заяви, че министър Фифор трябва да подаде оставка. "Изявлението на Фифор злепоставя Румъния и САЩ пред съюзниците, които може да си помислят, че сме ги дезинформирали за оборудването в Девеселу. Михай Фифор се превърна в най-силния съюзник на Руската федерация в дискредитирането на стратегическите решения на Румъния, САЩ и НАТО".

Павел Алексеенко, секретар в руското посолство в Букурещ казва, че изявлението на румънския военен министър е доказателство, че "американският щит в Девеселу е пряка и непосредствена заплаха" за Москва. Алексеенко благодари на министъра за спонтанната истина.

Военният анализатор Александру Грумаз коментира, че "руската пропаганда" ще експлоатира максимално изявленията на министъра. Русия систематично твърди, че противоракетният щит в Девеселу крие не само отбранителна система и сега "руската пропаганда" ще използва грешката на министъра, за да каже, че Москва е имала право, коментира анализаторът. Според него грешката на министъра е сериозна, но въпреки това няма да създаде проблеми във връзка с предстоящото посещение на Фифор в САЩ. Румънско-американското партньорство е силно и интересите, включително икономическите, са много големи при положение, че Румъния ще плати вероятно в началото на септември втора система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", посочва анализаторът и припомня за покупките и на друго американско военно оборудване през последните месеци, като ракетите HIMARS и блиндираните транспортьори Пираня.