Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп бави доставката на самолети Ф-35 за съюзника от НАТО Tурция.

 

Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона за 2019 година, отлагайки доставката на изтребители Ф-35 за Турция. Това противоречи на търговските споразумение и на международното търговско право. На церемонията във военната база Форт Дръм, на 400 км северозападно от Ню Йорк, Тръмп изрази задоволство от бързото одобрение в Конгреса на законопроекта за националната отбрана. Поправка в текста забранява доставянето на Ф-35 на съюзника от НАТО Турция до излизането на доклад на Пентагона за състоянието на турско-американските отношения. В доклада се очаква да се съдържа оценка за участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, произтичащи от покупката на руски системи С-400 от мюсюлманската държава.

Турция е инвестирала 1,25 млрд. долара в етапа на разработване на летателния апарат. Няколко турски фирми са включени в производството на самолетите като част от партньорството на Турция в съвместната програма. Страната е включена в програмата за Ф-35 от 1999 г. Турската отбранителна индустрия участва активно в производството на апарата.

Турция планира да купи сто изтребителя Ф-35 в близките години, като за трийсет от тях вече има одобрение. На церемония в Тексас на 21 юни страната получи първите два американски изтребителя от пето поколение Ф-35, които бяха изпратени във военновъздушната база Люк в Аризона, където да бъдат обучени турски пилоти и технически персонал.