Китайски въоръжени сили ще участват за пръв път в започналите  стратегически маневри на руската армия "Восток-2018".

Това все още не означава военен съюз между Пекин и Москва, но двете страни се движат в тази посока, твърди експерт. Министърът на отбраната Сергей Шойгу, изтъкна безпрецедентния мащаб на учението и като обхваната площ, и като задействани войски. Китай ще проведе стратегическото военно учение "Восток-2018" в Русия". Пълноправно участие в подобни маневри са вземали досега само съюзници на Русия от Организацията на Договора за колективна сигурност, подчертава военният експерт Виктор Мураховски.

Предишните руско-китайски учения, ограничени по характер, бяха свързани с локални проблеми - подготвяха се например антитерористични операции в Средна Азия, припомня наблюдателят Василий Кашин. Участието на китайски военни в учения на стратегическо ниво, предоставеният им достъп до стратегическото планиране вдига техния статут като партньори на Русия до равнището на съюзна Беларус, смята той. Твърде е вероятно според Кашин руски военни също да бъдат поканени на китайски маневри от подобно равнище. Решения и документи, създаващи военен съюз между Русия и Китай, все още няма, но при маневри от този род двете страни ще разработват технически въпроси с цел да имат готова опция за сключването му, предполага експертът.

Китайското военно ведомство изтъкна, че предстоящата проява цели да заздрави "практическото приятелско сътрудничество между въоръжените сили на двете страни" и учението не е насочено срещу трети държави. "Восток-2018" се ръководи от обединен команден център.

В рамките на съпътстващи малки военни учения тази седмица под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество - група за сигурност, в която доминират Москва и Пекин, китайски военни самолети кацнаха в руска въздушна база в Челябинска област, Урал.

Руските военни увеличиха мащаба и честотата на маневрите си на фона на напрежението със Запада. Това са намеци за военни връзки с Китай. Миналото лято Москва и Пекин предприеха поредица от военни маневри, включително учение в Южнокитайско море и военноморско учение в Балтика. Двете страни създадоха така нареченото от тях стратегическо партньорство, изразявайки обща опозиция срещу "еднополюсния свят" - термин, който използват, описвайки предполагаемото глобално господство на САЩ.