Кремъл не коментира съобщенията, появили се в западни медии за паднала руска ракета с ядрен двигател.

За разлика от американската телевизия не разполагам с такава информация. Препоръчвам ви да потърсите нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната, твърди президентският прессекретар Дмитрий Песков. По-рано американската телевизия Си Ен Би Си съобщи, че според доклад на американското разузнаване руска ракета с ядрен двигател, изпробвана миналия ноември, може да е паднала в Баренцово море. Москва подготвяла сега операция с участието на три кораба, за да я извади.

Русия изгуби ядрена ракета, Америка я откри и  пита какво е станало всъщност. Анализирайки "контекста на новината", онлайн изданието предполага, че ракетата "Буревестник" може да е била тествана на архипелаг Нова земя. В секретния американски доклад по случая нямало данни за потенциални рискове за здравето на хората и околната среда с оглед евентуални повреди по изпробваното оръжие.

Според Ханс Кристънсън, ядрен експерт от Федерацията на американските учени, според когото при падане на ракета неизбежно изтича радиация. По думите му една операция за извличането й ще е трудно и опасно начинание. Той припомня опита на Русия от вдигането на атомната подводница "Курск", катастрофирала през 2000 г., когато Москва е потърсила техническа помощ от холандска компания. След съобщение по  интернет потребители обърнаха внимание, че руски кораби маневрират необичайно край архипелаг Нова земя.

От миналия ноември до февруари т. г. Русия е провела 4 теста на "Буревестник", всичките завършили с провал. Според военния експерт Виктор Мураховски обаче военните може нарочно да са използвали само стартовия бензинов мотор, без да включват ядрения реактор, замисляйки "планирано падане" в морето. Има противоречие между новината на Си Ен Би Си и думите на руския лидер Владимир Путин, разказал през март за пръв път, че Москва разполага с подобно оръжие и разработката е успешна.

Новината за паднала руска ракета бе излъчена от американската телевизия в момент, в който край Москва се провежда оръжейното изложение "Армия-2018". Военният експерт Игор Коротченко е заявил, че става дума за специална постановка, зад която стоят структурите на Пентагона, провеждащи информационни операции в киберпространството.

Руското министерство на отбраната вече подписа на изложението 32 договора с фирми от отбранителната промишленост на обща стойност 130 милиарда рубли. Това съобщи зам.-министърът Алексей Криворучко. Сделките предвиждат ведомството да получи над 600 единици техника и да ремонтира още над 1500 единици. За руската армия са купени по-специално 132 бойни машини Т-14 и Т-15, създадени на база на универсалната платформа "Армата".

Посетителите на изложението ще могат да видят най-нови и перспективни модели руски оръжия и бойна техника - танка Т-14, бронираната машина Т-15 с нов боен модул, бронираната кола "Курганец", самоходната артилерийска установка "Коалиция-СВ",  бронетранспортьора "Бумеранг", бойната машина "Тор-М2ДТ", зенитния ракетно-артилерийски комплекс "Панцир-С1", армейски моторни шейни...  Гостите ще видят и над хиляда експоната на специална изложба с техника, иззета от терористите в Сирия.

Четиринайсетгодишният Егор Трофимов от град Калуга представи на изложението концептуален макет на безпилотен танк Т-101 на базата на платформа "Торнадо", изработен от ученици в градското конструкторско бюро за транспортно машиностроене, информира специализираният сайт "Хайтек", като се позовава на "РБК".  Устройството ще бъде снабдено с малокалибрено оръдие, картечница и дрон. Предвижда се да получава данни по четири защитени комуникационни канала. Не се оповестяват други данни, нито се съобщава дали руското военно министерство ще приеме предложената разработка.

Концернът "Калашников" представи пък преди два дни на  изложението друг концептуален модел - човекоподобен боен робот, кръстен "Игорьок". Техническите му данни не се разкриват; известно е впрочем, че устройството ще бъде прието на въоръжение в Русия през 2020 г., добавя "Хайтек".  Други руски издания отбелязаха по-рано приликата между над четиритонния робот и самоходните крачещи роботизирани машини от филмовата сага "Междузвездни войни".