Русия стартира най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за "мащабен конфликт".

 

Това огромно развръщане /300 хил. военни/ и участието на китайската и на монголската армия в маневрите "Восток-2018", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен Изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада. Руската армия сравни предстоящите маневри със "Запад-81", в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

Ще приличат донякъде на "Запад-81", но ще бъдат по-внушителни, заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба. Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети "Калибър", които бяха изпробвани в Сирия. Докато в предходните руски военни маневри региона "Восток-2014" взеха участие 155 000 войници, то в  "Запад-2017", организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни - доста по-голям брой.

Бъдеща световна война!

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния Изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на  маневрите "Восток-2018". Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници, твърди руският военен експерт Павел Фелгенгауер. Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война. Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите "Восток-2018" демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт.

Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие, заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт. Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите "Восток-2018" ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки.

Маневри във всички посоки!

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада, Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година. Руските маневри в Далечния Изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

"Восток-2018" ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО. Говорителят на Кремъл предупреди: "Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно".