Руски военни кораби са открили мястото на падането в Средиземно море на самолета "Ил-20" и са извадили от водата части от телата на загиналите, техни лични вещи и отломки от машината. 

 

В операцията по издирването на членовете на екипажа на самолета, катастрофирал край бреговете на сирийската провинция Латакия, участват осем плавателни съда - кораби, катери и помощни кораби - от бойния флот на Русия. Самолетът е паднал в морето на 27 км западно от населеното място Баниас, провинция Латакия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман е заявил, че вината за свалянето на самолета е изцяло на Израел, съобщиха още от военнополитическото ведомство на Русия. По думите на Шойгу неговото министерство многократно е призовавало израелската страна да не извършва въздушни удари по територията на Сирия, защото те заплашват сигурността на руските военни, които помагат на правителството на президента Башар ал Асад.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че четири изтребителя "Еф-16" от израелските ВВС са атакували мишени в град Латакия с управляеми авиационни бомби. По думите на говорителя израелските пилоти се били прикривали зад руския "Ил-20", който бил свален от сирийската противовъздушна отбрана с ракета от руския комплекс "Ес-200".

"Ил-20" е турбовитлов самолет за радиоелектронно разузнаване и радиоелектронна борба, разработен по съветско време. За периода 1968-1976 г. са били произведени около двайсет броя "Ил-20" и модификацията "Ил-20 Ем". През 90-те години е била демонтирана спецапаратурата на част от тези самолети. През годините 2000-2010 г. част от останалите в експлоатация "Ил-20" са били модернизирани, а останалите - пратени за основен ремонт.