В Брюксел твърдят, че Сърбия се е съгласила да осигури достъп на граничари от Фронтекс с цел засилване на контрола на границите.

Остава в сила и идеята за събирателни центрове на Балканите. Според най-новите европейски планове Фронтекс ще действа и на територията на "трети държави", включително на Западните Балкани, които са част от балканския маршрут на мигрантите. Комисарят на ЕС за миграцията Димитрис Аврамопулос твърди, че съответни споразумения са постигнати със Сърбия, Албания и Република Македония.Това е новина, която досега не е потвърдена в Белград. През юли комисарят за разширяването Йоханес Хан потвърди, че се преговаря за достъп на Фронтекс до териториите на Сърбия и Република Македония и това сега, според твърденията от Брюксел, е решено. Далече от очите и ушите на обществото. За това в Сърбия се говори малко и още по-малко е ясно какво означава. През май миналата година "Вечерне новости" писа, че Сърбия е отказала предложение на Фронтекс за сключване на споразумение, съгласно което служителите на тази агенция да имат имунитет в Сърбия, но правителството в Белград изрази готовност да продължи преговорите за облекчаване на оперативната работа на Фронтекс в Сърбия.

Макар Аврамопулос сега да не спомена конкретно Черна гора, черногорското правителство е подготвило проект за споразумение, съгласно което служителите на Фронтекс могат да се притекат на помощ в случай на наплив на мигранти, като в замяна няма да бъдат наказателно преследвани в Черна гора, няма да свидетелстват пред съда или да плащат данъци. Досега служители на Фронтекс в региона е имало на границата между Гърция и Македония и на Хърватия и Сърбия.

Съгласно новия план частите на Фронтекс ще бъдат екипирани за около два милиарда евро със самолети, кораби, оръжие. На практика това, според източници от Брюксел, би изглеждало така - някоя членка на ЕС, която очаква прилив на голям брой мигранти, иска помощ от Фронтескс, който тогава може да поеме цялата процедура за взимане на решение за убежище, при което все пак официалното окончателно решение остава в компетенциите на суверенните държави. Този скъп спорт ще бъде платен от касата на Брюксел.

Европейските лидери трябва да разговарят за съгласуване на правилата за депортиране на хората, на които е отхвърлено правото на защита. Миналата година в Европа е имало половин милион души, които всъщност е трябвало да бъдат върнати в страните им, но са депортирани едва 36 процента. Идеята е тези, които не са получили право на убежище, да бъдат задържани по-лесно и да прекарат месеци в депортационен затвор.Идеята за създаване на събирателни центрове за мигранти в страни от Западните Балкани, която бе лансирана тази година, бе отхвърлена от Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина, както и от страните от Северна Африка.