Сръбският президент Александър Вучич, който е на посещение в Китай, разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

 

Една от темите на разговорите е доставката на две системи дронове от ново поколение, които ще се използват за разузнаване, но могат да управляват и артилерийски огън, според неофициална информация на агенцията. Бойните системи се състоят от по три дрона, наземна контролна станция и дистанциран видеотерминал.  Договорено е следващите пет системи Сърбия да направи сама по китайска технология.

Китайците са склонни да сключат такъв договор със Сърбия, а подробностите ще станат известни след разговорите между двамата президенти. Сърбия ще купи от Китай шест безпилотни летателни апарата от ново поколение, от които два са въоръжени и могат да се употребяват за елиминация на жива сила и вражески обекти и техника. Бойните системи ще могат да носят бомби и ракети, предимно лазерно насочвани, ще имат оптикоелектронна система, която може да разузнава денонощно, да измерва координатите на целите и да насочва ракетите.

Това са първите форми на военно-техническо сътрудничество с Китай и имат за цел да се диверсифицира оборудването на Сърбия като военно неутрална страна. Когато цялото оборудване на сръбската армия приклюи, никой в региона няма да бъде дори близо до нейните възможности.