Израелска клопка сработи точно в деня, когато Путин и Ердоган се разбраха за Идлиб - бе свален руски самолет.

Самолетът е бил свален от сирийската ПВО, която стреляла в отговор на израелски въздушни удари. Експерт окачествява действията като провокация на Израел, който не желае примирие в Сирия, извършена само няколко часа след постигнатото споразумение в руския курорт Сочи за мирно разрешаване на кризата в Идлиб. Израел постъпи в противоречие със споразумението и предупреди Москва само минута преди атаката", отбелязва "Тюркие". След нападението се задейства сирийската ПВО. Израелските летци, прикривайки се зад Ил-20, изложиха самолета на огъня на ракетните комплекси С-200. 15 войници загинаха. Москва обяви, че има право на ответна реакция. Напрежението в района се изостри.

Израел търси провокация! Израелски саботаж на безкръвното решение често има в Идлиб. Изтребителите на Израел, който постоянно всява смут в Близкия изток, са тласнали руския самолет право в обсега на сирийската система за противовъздушна отбрана и са го използвали като щит.  

Това е мини война в Средиземноморието. Ракетната атака в Латакия само за миг се е превърнала в сериозна криза, обхванала пет страни. Русия, чийто самолет бе свален обвини Израел и косвено Франция, Израел обвини Иран и Сирия.

Това е ракетно нападение срещу споразумението за Идлиб! Договореностите в Сочи между Путин и Ердоган за създаване на демилитаризирана зона са получили подкрепата на Сирия, докато САЩ, Израел и Франция били обезпокоени. Израел пък показа реакцията си, като изстреля ракета в Латакия, посочва специалист, който тълкува ударите като въоръжено послание относно срещата Путин-Ердоган.

Дипломацията спря войната, внимание за провокации! Не бива да се позволява на провокации да саботират положително приетото споразумение за Идлиб на Ердоган с Путин.