Доналд Тръмп нарече извънредно печален инцидента с руския военен самолет Ил-20 над Средиземно море.

Руският разузнавателен самолет бе обстрелян от ПВО на Сирия. Според министерството на отбраната в Москва израелски изтребители умишлено са създали опасна ситуация в района на Латакия и ВВС на Израел със сигурност са забелязали Ил-20, защото е захождал за кацане. Загинаха 15 руски военнослужещи.

Руското федерално следствие образува наказателно дело по случая, информира "Росийская газета". Според военен летец, говорил пред "Московский комсомолец", в ситуацията, създадена от израелските изтребители, руският самолет не е имал шансове за спасение. По думите на експерта "Ил-20 е същият като старичкия граждански бавнодвижещ се Ил-18. Малко преработен и натъпкан с радиоелектронна апаратура, той не може да прави никакви сериозни противоракетни маневри и за жалост е напълно беззащитен.

Руските военни би трябвало да хармонизират системите за разпознаване "свой-чужд" на своите самолети със сирийските средства за ПВО, смята наблюдателят Дмитрий Корнев, цитиран от  "Свободная преса". От друга страна, доста вероятно е във въоръжените сили на Сирия да цари пълен хаос.

Руските Въздушно-космически сили трябва да засилят защитата на военните обекти от въздушни заплахи, смята Франц Клинцевич от комисията по отбрана в горната камара на парламента, Съвета на федерацията, цитиран в "Известия". Според сенатора в днешните условия нито Русия, нито Израел нямат интерес от военна или дипломатическа ескалация в двустранните отношения. Мнението му споделя и Яков Кедми, бивш началник на израелската специална служба "Натив". По думите му Русия цели най-вече да гарантира сигурността на въоръжените си сили и ще изпрати в Сирия допълнителни средства за ПРО и ПВО, а може да промени и разположението им. Така ще може отчасти или изцяло да ограничи възможностите на израелските ВВС в сирийското въздушно пространство, смята разузнавачът. Израелците се страхуват, че сега Москва ще реагира по-твърдо на ударите им по Сирия, отбелязва "Комерсант".

Руският лидер Владимир Путин нарече верига от трагични обстоятелства събитията, довели до гибелта на Ил-20. По-рано министерството на отбраната хвърли вината върху Израел, защото сирийската ПВО свали  самолета, целейки се в израелски изтребители, атакували военни обекти в Сирия. Израелците не се признаха за виновни, но поднесоха съболезнования. Думите на Путин и разговорът му с израелския премиер Бенямин Нетаняху след това поуталожиха страстите. Но президентът обеща, че Москва със сигурност ще предприеме ответни действия и всички ще ги забележат.

След удара израелците се питат дали Русия ще наблюдава с предишното спокойствие действията им в Сирия. Израелският в. "Аарец" смята, че ако Русия реши да демонстрира твърд курс, тя ще ограничи свободата на действие на Израел в сирийското небе. Това е важен въпрос за Израел, тъй като иранците ще се стремят да използват всяка пауза в действията на нашите ВВС, за да увеличат контрабандата на оръжия за Ливан и да подкрепят военното им присъствие в Сирия, цитира "Комерсант" материал от "Аарец".

Израел явно не желае сега да си изостря отношенията с Русия, защото е сред губещите в сирийския конфликт, коментира политологът Алексей Пилко. В самото начало еврейската държава не се обяви срещу режима в Дамаск, а после, щом се появи възможност за сваляне на президента Асад, Израел взе да контактува с опозицията, дори да я подпомага с оръжия. В крайна сметка обаче Асад победи. Бити са вече картите, на които залагаше Израел в сирийската война. В тази ситуация е странно да се кара с Русия, която има решаващо влияние в Сирия, обяснява аналитикът.  

Атмосферата е доста напрегната, звучат между другото и крайни изявления. Но темата ще бъде пратена в глуха линия", прогнозира пред "Взгляд" бившият посланик на Израел в Москва Цви Маген. Според дипломата никоя от страните няма интерес двете да се карат. Той припомня, че Израел вече трета година информира Русия за възможни удари по обекти в Сирия. До момента нямаше инциденти, при все че от година и половина са нанесени близо 200 удара.

Не бива да забравяме и предупрежденията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че действията на Тел Авив със сигурност ще предизвикат реакция. В социалните мрежи вече се правят предположения за евентуални ответни мерки от страна на Русия - от въвеждане на санкции срещу Израел до доставка на по-съвършени средства за ПВО на Сирия, например Ес-300, допълва "Взгляд".